Waarom je wel of juist niet van Spotify moet overstappen (2024)

Voor velen zal muziek synoniem zijn met Spotify, maar er zijn veel meer opties op de markt om muziek mee te streamen. Dit is waarom van Spotify overstappen wel en niet een goed idee is.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Van Spotify overstappen of niet?

Denk je aan muziek streamen, dan denk je waarschijnlijk aan Spotify. De streamingdienst was de eerste grote partij met een gratis abonnement, waardoor je naar alle muziek kunt luisteren in ruil voor wat advertenties tussen de liedjes door.

Maar ook het betaalde Premium-abonnement is een succes. In het vierde kwartaal van 2023 had Spotify maar liefst 236 miljoen betalende gebruikers. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2019.

Toch is in de loop van de tijd de concurrentie ook gegroeid, die stuk voor stuk eigen voordelen bieden. Denk aan audio zonder kwaliteitsverlies, of betere compensatie voor artiesten. We zetten hieronder de redenen op een rijtje waarom je zou kunnen overstappen van Spotify, en waarom je dat niet hoeft te doen. Hopelijk helpt het je om een beslissing te maken.

Blijven: Spotify heeft een ijzersterk algoritme

Iets waar Spotify zich duidelijk mee onderscheidt in vergelijking met andere muziekdiensten is het algoritme. Verwacht je van een muziekdienst dat die precies weet wat voor muziek jij leuk vindt om je daar meer van aan te raden? Dan is er geen betere optie dan Spotify.

Wekelijks krijg je een Discover Weekly-afspeellijst vol met liedjes die je waarschijnlijk leuk vindt, maar ook op andere plekken worden de afspeellijsten aangevuld met liedjes die precies bij jouw smaak passen.

Blijven: Spotify Wrapped is te leuk

Hoewel steeds meer diensten Spotify Wrapped beginnen na te doen, waarbij je luistergedrag wordt bijgehouden om aan het eind van het jaar een persoonlijk en makkelijk deelbaar overzicht te geven, zijn die van Spotify toch wel het leukst. Zeker omdat iedereen dan dezelfde lijstjes deelt.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Blijven: Spotify Connect werkt te goed

Via de Spotify-app kun je op al je apparaten de muziek naar een ander apparaat sturen. Dat betekent dat je via je smartphone de muziek naar een Nest Hub kunt streamen, of via de pc naar een slimme speaker. En de muziek kun je vervolgens nog steeds besturen via het andere apparaat.

Overstappen: Elders is de geluidskwaliteit beter

Spotify is al heel lang bezig om muziek met lossless audiokwaliteit mogelijk te maken. Lossless betekent dat er geen compressie plaatsvindt en je, mits je goede speakers of een dure koptelefoon hebt, muziek in de beste vorm beluistert. Andere streamingdiensten bieden deze mogelijkheid al wel. Soms voor een hogere prijs, maar soms ook zonder extra kosten.

Overstappen: Je hebt geen behoefte aan podcasts in je muziek-app

Spotify wil niet alleen muziek aanbieden, maar heeft ook podcasts en in sommige landen zelfs audioboeken. Daardoor gaat de focus steeds verder van muziek weg en wordt de app een stuk minder overzichtelijk.

Spotify heeft het deels opgelost door muziek en podcasts hun eigen sectie te geven in de app, maar podcasts blijven wel opduiken op je hoofdscherm en in je Spotify Wrapped.

Overstappen: Je wil dat artiesten meer betaald krijgen

Spotify staat erom bekend artiesten relatief weinig te betalen. Volgens cijfers van VIRPP wordt er per stream op Spotify gemiddeld 0,32 dollarcent uitbetaald. Tidal staat er om bekend artiesten het beste te betalen, want daar wordt gemiddeld per stream 1,28 dollarcent uitbetaald. Bij Apple Music is het 0,8 dollarcent, bij Amazon Music 0,4 dollarcent.

Overstappen: Als het goedkoper kan

Heb je al YouTube Premium, omdat je geen reclames op YouTube wil? Dan is het veel goedkoper om je muziek ook via YouTube Music te luisteren. Heb je al een abonnement op verschillende Apple-diensten (niet waarschijnlijk als Android-gebruiker, maar je weet het maar nooit)? Dan is Apple Music veel logischer.

Spotify-alternatieven

Via de Play Store kun je veel verschillende streamingdiensten voor muziek vinden, met elk hun eigen voor- en nadelen. De grootste muziekdiensten in Nederland naast Spotify zijn: Apple Music, Tidal, YouTube Music, Amazon Music en Deezer.

Wil je op de hoogte blijven? Houd Android Planet dan goed in de gaten. We praten je viaonze appennieuwsbriefbij over de laatste ontwikkelingen. Volg ons ook opWhatsApp,Google Nieuws,Facebook,InstagramenX.

  • Waarom je wel of juist niet van Spotify moet overstappen (2 jun)
  • De 5 beste Android-apps en -games van de week (#19 2024) (12 mei)
  • Deze 4 nieuwe functies komen binnenkort naar Spotify (21 apr)
  • Spotify komt met AI-functie die afspeellijsten kan maken (8 apr)
  • Waar blijft Spotify HiFi? Abonnement laat al drie jaar op zich wachten (21 mrt)

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Waarom je wel of juist niet van Spotify moet overstappen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5993

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.